Dania główne
Ribollita toscana
30.11.-0001
45 minut
4 osoby
Składniki:
2 szklanki ugotowanej, białej fasoli,
2 szklanki bulionu warzywnego,
2 marchewki,
3 ziemniaki,
2 selery naciowe,
1 korzeń...
Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią drobno pokrojoną cebulę oraz pokrojone ząbki czosnku, podsmażamy całość przez 2-3...
Czytaj więcej
Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią drobno pokrojoną cebulę oraz pokrojone ząbki czosnku, podsmażamy całość przez 2-3...
Piccata
30.11.-0001
45 minut
4 osoby
Składniki:
2 piersi z kurczaka,
3 łyżki mąki pszennej,
20 g startego Parmigiano Reggiano,
4 łyżki oliwy,
sól, pieprz.
Na...
Przygotowanie: Filety z kurczaka przecinamy na pół, by uzyskać płaskie kawałki. Doprawiamy je solą i pieprzem oraz obtaczamy...
Czytaj więcej
Przygotowanie: Filety z kurczaka przecinamy na pół, by uzyskać płaskie kawałki. Doprawiamy je solą i pieprzem oraz obtaczamy...
Carbonara ze szparagami
30.11.-0001
45 minut
4 osoby
Składniki:
200 g makaronu Rigatoni Agnesi
1 pęczek zielonych szparagów,
200 g wędzonego boczku,
2 żółtka,
100 g sera Pecorino...
Przygotowanie: Carbonara to tradycyjne danie włoskiej kuchni, na które składa się makaron, jajo, czarny pieprz, podgardle, a także oryginalny, włoski...
Czytaj więcej
Przygotowanie: Carbonara to tradycyjne danie włoskiej kuchni, na które składa się makaron, jajo, czarny pieprz, podgardle, a także oryginalny, włoski...
Penne all’Arrabbiata
30.11.-0001
45 minut
3 osoby
Składniki:
250 g makaronu penne,
3 świeże pomidory,
2 ząbki czosnku,
1 papryka chili,
garść świeżej bazylii,
2 łyżki oliwy...
Przygotowanie: Ugotuj makaron al dente. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj drobno pokrojony czosnek oraz papryczkę chili, smaż przez chwilę....
Czytaj więcej
Przygotowanie: Ugotuj makaron al dente. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj drobno pokrojony czosnek oraz papryczkę chili, smaż przez chwilę....
Zapiekane naleśniki
30.11.-0001
45 minut
4 osoby
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej,
1 szklanka mleka,
2 jaja,
5 łyżek wody gazowanej,
szczypta soli,
olej do...
Przygotowanie: Przygotowanie farszu rozpoczynamy od zrobienia beszamelu. Rozpuszczamy w garnku masło, dodajemy mąkę, mieszamy całość do rozpuszczenia....
Czytaj więcej
Przygotowanie: Przygotowanie farszu rozpoczynamy od zrobienia beszamelu. Rozpuszczamy w garnku masło, dodajemy mąkę, mieszamy całość do rozpuszczenia....
Kurczak zapiekany z mozzarellą
19.01.2021
60 minut
4 osoby
Składniki:
2-3 piersi z kurczaka (ok. 500 g),
1 puszka pomidorów krojonych Cirio,
1 Passata Rustica Cirio,
2 kulki mozzarelli...
Przygotowanie: Kroimy cebulę w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Piersi z kurczaka myjemy i dzielimy na mniejsze filety....
Czytaj więcej
Przygotowanie: Kroimy cebulę w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Piersi z kurczaka myjemy i dzielimy na mniejsze filety....
Makaron z krewetkami i sosem pesto
30.11.-0001
45 minut
4 osoby
Składniki:
1 opakowanie makaronu Festaiola Pappardelle Agnesi
1 duża cukinia
4-5 ząbków czosnku
1/2 papryczki chili lub szczypta...
Przygotowanie: Na rozgrzanej patelni z masłem podsmażamy delikatnie posiekany w cienkie plastry czosnek oraz kawałki chili lub płatki chili....
Czytaj więcej
Przygotowanie: Na rozgrzanej patelni z masłem podsmażamy delikatnie posiekany w cienkie plastry czosnek oraz kawałki chili lub płatki chili....
Caponata
30.11.-0001
45 minut
4 osoby
Składniki:
3 bakłażany,
1 duża cebula,
1 puszka pomidorów krojonych w puszcze Cirio,
garść zielonych oliwek,
garść czarnych...
Przygotowanie: Bakłażany kroimy na cienkie plastry i każdy posypujemy solą. Zostawiamy je na kilka minut do czasu, aż warzywa puszczą nieco soku....
Czytaj więcej
Przygotowanie: Bakłażany kroimy na cienkie plastry i każdy posypujemy solą. Zostawiamy je na kilka minut do czasu, aż warzywa puszczą nieco soku....