język polski język angielski
Northcoast | Włoskie produkty premium

Carbonara ze szparagami

30.11.-0001 45 minut 4 osoby
Składniki:
  • 200 g makaronu Rigatoni Agnesi
  • 1 pęczek zielonych szparagów,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 2 żółtka,
  • 100 g sera Pecorino Romano,
  • sól, pieprz,

Przygotowanie:

Carbonara to tradycyjne danie włoskiej kuchni, na które składa się makaron, jajo, czarny pieprz, podgardle, a także oryginalny, włoski ser, np. Pecorino Romano.

My postanowiliśmy nieco zmienić ten przepis – zamiast podgardla dodaliśmy wędzony boczek, a dodatkowo dorzuciliśmy szparagi. I tak powstał doskonały, letni pomysł na obiad – wypróbujcie, a gwarantujemy, że przygotujecie naszą carbonarę w tym roku jeszcze co najmniej kilka razy!

Na suchej patelni podsmażamy wędzony boczek; powinien powoli wytapiać się z niego tłuszcz, dlatego robimy to na małym ogniu, by boczek się nie przypalił. Gdy tłuszcz się wytopi, odkładamy boczek na talerz, a na patelnię wrzucamy pokrojone na kawałki szparagi i podsmażamy je przez kilkanaście minut, aż staną się lekko chrupiące. Gdyby tłuszczu było za mało, warto dodać jeszcze łyżkę oleju, by szparagi dobrze się podsmażyły.

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W misce mieszamy starty ser Pecorino Romano z roztrzepanymi żółtkami, doprawiamy całość solą i pieprzem. Nie żałujemy pieprzu – carbonara powinna być dość wyrazista. Do podsmażonych szparagów dorzucamy boczek i makaron, do tego dodajemy roztrzepane jajka. Mieszamy całość, aż jajeczna masa oblepi nieco makaron. Gdy sos lekko się zetnie, zdejmujemy danie z ognia i podajemy od razu.

 

Marki
Facebook Instagram