Przepisy
Sfincione
30.11.-0001
30 minut
4 osoby
Składniki:
500 g mąki pszennej,
20 g świeżych drożdży,
300 g ciepłej wody,
25 ml oliwy z oliwek,
łyżeczka soli,
łyżeczka...
Przygotowanie: W 150 ml ciepłej wody rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru i mąki, odstawiamy do wyrośnięcia zaczynu. Z pozostałej mąki,...
Czytaj więcej
Przygotowanie: W 150 ml ciepłej wody rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru i mąki, odstawiamy do wyrośnięcia zaczynu. Z pozostałej mąki,...
Szparagi z Parmigiano Reggiano i Prosciutto Crudo
30.11.-0001
15 minut
4 osoby
Składniki: Pęczek szparagów, Opakowanie Prosciutto Crudo, 50 g sera Parmigiano Reggiano, sól, pieprz, 2 łyżki oliwy. ...
Przygotowanie: Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałą końcówkę i gotujemy do miękkości. Ugotowane smarujemy oliwą, doprawiamy solą...
Czytaj więcej
Przygotowanie: Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałą końcówkę i gotujemy do miękkości. Ugotowane smarujemy oliwą, doprawiamy solą...
Focaccia
30.11.-0001
60 minut
4 osoby
Składniki:
400 g mąki pszennej,
30 g świeżych drożdży,
200 ml ciepłej wody,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka soli,
sól...
Przygotowanie: Przygotowujemy zaczyn: W 100 ml ciepłej wody rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru, odstawiamy do wyrośnięcia. W osobnej...
Czytaj więcej
Przygotowanie: Przygotowujemy zaczyn: W 100 ml ciepłej wody rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru, odstawiamy do wyrośnięcia. W osobnej...
Kanapka z serkiem kozim, szynką parmeńską i figami
30.11.-0001
15 minut
2 osoby
Składniki: Roladka kozia Szynka parmeńska Ocet balsamiczny Rukola ...
Przygotowanie: Sezon na figi rozpoczyna się od połowy września. To dobry moment, by przyrządzić sobie przepyszną kanapkę z kozim twarożkiem,...
Czytaj więcej
Przygotowanie: Sezon na figi rozpoczyna się od połowy września. To dobry moment, by przyrządzić sobie przepyszną kanapkę z kozim twarożkiem,...
Chleb z pesto
25.07.2020
90 minut
4 osoby
Składniki:
450 g mąki pszennej,
1 szklanka ciepłej wody,
½ szklanki mleka,
20 g świeżych drożdży,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka...
Przygotowanie: Podgrzewamy mleko (uwaga – ma być ciepłe, nie gorące!), następnie rozpuszczamy w nim łyżeczkę cukru, drożdże...
Czytaj więcej
Przygotowanie: Podgrzewamy mleko (uwaga – ma być ciepłe, nie gorące!), następnie rozpuszczamy w nim łyżeczkę cukru, drożdże...
Łosoś z pesto
30.11.-0001
45 minut
3 osoby
Składniki:
filety z łososia,
pesto z czosnkiem niedźwiedzim Sacla,
świeża bazylia,
cytryna,
oliwa z oliwek Oleificio...
Przygotowanie: Filety z łososia dokładnie płuczemy i układamy na dużym kawałku folii aluminiowej. Smarujemy naszą rybę pesto, dodajemy kilka...
Czytaj więcej
Przygotowanie: Filety z łososia dokładnie płuczemy i układamy na dużym kawałku folii aluminiowej. Smarujemy naszą rybę pesto, dodajemy kilka...
Parmigiana di melanzane
30.11.-0001
45 minut
4 osoby
Składniki:
4 bakłażany,
200 g sera Parmigiano Reggiano,
300 ml passaty pomidorowej Cirio,
300 g mozzarelli Castelli,
1 cebula, garść...
Przygotowanie: Bakłażany myjemy, a następnie kroimy na cienkie plastry. Posypujemy każdy solą i odstawiamy na pól godziny – po tym czasie...
Czytaj więcej
Przygotowanie: Bakłażany myjemy, a następnie kroimy na cienkie plastry. Posypujemy każdy solą i odstawiamy na pól godziny – po tym czasie...
Polenta z parmezanem
30.11.-0001
45 minut
2 osoby
Składniki: 1 szklanka polenty, 4,5 szklanki wody, 50 g masła, 50 g Parmigiano Reggiano, opcjonalnie: przyprawy (oregano, słodka papryka). ...
Przygotowanie: Polentę zalewamy wodą i gotujemy przez 10-15 minut. Zdejmujemy z gazu i dodajemy masło oraz ser Parmigiano Reggiano....
Czytaj więcej
Przygotowanie: Polentę zalewamy wodą i gotujemy przez 10-15 minut. Zdejmujemy z gazu i dodajemy masło oraz ser Parmigiano Reggiano....