Sfincione
30.11.-0001
30 minut
4 osoby
Składniki:
Przygotowanie:
- 500 g mąki pszennej,
- 20 g świeżych drożdży,
- 300 g ciepłej wody,
- 25 ml oliwy z oliwek,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka cukru.
Na wierzch:
- 200 ml przecieru pomidorowego Cirio,
- 30 g anchois,
- 2 ząbki czosnku,
- garść świeżej bazylii,
- 200 g sera mozzarella,
- 50 ml oliwy z oliwek,
- oregano, sól, pieprz.
Przygotowanie:
W 150 ml ciepłej wody rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru i mąki, odstawiamy do wyrośnięcia zaczynu. Z pozostałej mąki, wody, oliwy z oliwek, soli i zaczynu wyrabiamy ciasto drożdżowe. Ciasto odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.W międzyczasie przygotowujemy passatę – do przecieru pomidorowego dodajemy rozgniecione ząbki czosnku, a także pokrojone listki bazylii, sól i pieprz. Tak przygotowaną pastę gotujemy kilka minut, następnie odstawiamy.Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je do prostokątnej blaszki. Wierzch smarujemy przygotowaną passatą, wykładamy na to anchois i pokrojony ser. Wierz sfincione polewamy oliwą. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy sfincione przez 20 minut.
Do tego przepisu wykorzystaj