język polski język angielski
Northcoast | Włoskie produkty premium

Sfincione

30.11.-0001 30 minut 4 osoby
Składniki:
  • 500 g mąki pszennej,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 300 g ciepłej wody,
  • 25 ml oliwy z oliwek,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka cukru.

Na wierzch:

  • 200 ml przecieru pomidorowego Cirio,
  • 30 g anchois,
  • 2 ząbki czosnku,
  • garść świeżej bazylii,
  • 200 g sera mozzarella,
  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • oregano, sól, pieprz.

Przygotowanie:

W 150 ml ciepłej wody rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru i mąki, odstawiamy do wyrośnięcia zaczynu. Z pozostałej mąki, wody, oliwy z oliwek, soli i zaczynu wyrabiamy ciasto drożdżowe. Ciasto odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.W międzyczasie przygotowujemy passatę – do przecieru pomidorowego dodajemy rozgniecione ząbki czosnku, a także pokrojone listki bazylii, sól i pieprz. Tak przygotowaną pastę gotujemy kilka minut, następnie odstawiamy.Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je do prostokątnej blaszki. Wierzch smarujemy przygotowaną passatą, wykładamy na to anchois i pokrojony ser. Wierz sfincione polewamy oliwą. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy sfincione przez 20 minut.

Marki
Facebook Instagram