Przepisy
Parmigiana di melanzane
30.11.-0001
45 minut
4 osoby
Składniki:
4 bakłażany,
200 g sera Parmigiano Reggiano,
300 ml passaty pomidorowej Cirio,
300 g mozzarelli Castelli,
1 cebula, garść...
Przygotowanie: Bakłażany myjemy, a następnie kroimy na cienkie plastry. Posypujemy każdy solą i odstawiamy na pól godziny – po tym czasie...
Czytaj więcej
Przygotowanie: Bakłażany myjemy, a następnie kroimy na cienkie plastry. Posypujemy każdy solą i odstawiamy na pól godziny – po tym czasie...
Polenta z parmezanem
30.11.-0001
45 minut
2 osoby
Składniki: 1 szklanka polenty, 4,5 szklanki wody, 50 g masła, 50 g Parmigiano Reggiano, opcjonalnie: przyprawy (oregano, słodka papryka). ...
Przygotowanie: Polentę zalewamy wodą i gotujemy przez 10-15 minut. Zdejmujemy z gazu i dodajemy masło oraz ser Parmigiano Reggiano....
Czytaj więcej
Przygotowanie: Polentę zalewamy wodą i gotujemy przez 10-15 minut. Zdejmujemy z gazu i dodajemy masło oraz ser Parmigiano Reggiano....
Fettuccine z łososiem
30.11.-0001
30 minut
4 osoby
Składniki:
200 g makaronu Festaiola fettuccine,
300 g wędzonego łososia,
200 ml śmietanki 30%,
garść listków świeżej bazylii,
1...
Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią drobno pokrojoną cebulę, podsmażamy przez chwilę. Dodajemy...
Czytaj więcej
Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią drobno pokrojoną cebulę, podsmażamy przez chwilę. Dodajemy...
Risotto z dynią
30.11.-0001
30 minut
2 osoby
Składniki:
100 g ryżu Arborio Riso Gallo,
300 g dyni, np. Hokkaido,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
500 ml bulionu warzywnego,
1 kieliszek białego...
Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Rozgrzewamy na patelni masło, wrzucamy cebulę i czosnek,...
Czytaj więcej
Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Rozgrzewamy na patelni masło, wrzucamy cebulę i czosnek,...
Ribollita toscana
30.11.-0001
45 minut
4 osoby
Składniki:
2 szklanki ugotowanej, białej fasoli,
2 szklanki bulionu warzywnego,
2 marchewki,
3 ziemniaki,
2 selery naciowe,
1 korzeń...
Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią drobno pokrojoną cebulę oraz pokrojone ząbki czosnku, podsmażamy całość przez 2-3...
Czytaj więcej
Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią drobno pokrojoną cebulę oraz pokrojone ząbki czosnku, podsmażamy całość przez 2-3...
Piccata
30.11.-0001
45 minut
4 osoby
Składniki:
2 piersi z kurczaka,
3 łyżki mąki pszennej,
20 g startego Parmigiano Reggiano,
4 łyżki oliwy,
sól, pieprz.
Na...
Przygotowanie: Filety z kurczaka przecinamy na pół, by uzyskać płaskie kawałki. Doprawiamy je solą i pieprzem oraz obtaczamy...
Czytaj więcej
Przygotowanie: Filety z kurczaka przecinamy na pół, by uzyskać płaskie kawałki. Doprawiamy je solą i pieprzem oraz obtaczamy...
Carbonara ze szparagami
30.11.-0001
45 minut
4 osoby
Składniki:
200 g makaronu Rigatoni Agnesi
1 pęczek zielonych szparagów,
200 g wędzonego boczku,
2 żółtka,
100 g sera Pecorino...
Przygotowanie: Carbonara to tradycyjne danie włoskiej kuchni, na które składa się makaron, jajo, czarny pieprz, podgardle, a także oryginalny, włoski...
Czytaj więcej
Przygotowanie: Carbonara to tradycyjne danie włoskiej kuchni, na które składa się makaron, jajo, czarny pieprz, podgardle, a także oryginalny, włoski...
Penne all’Arrabbiata
30.11.-0001
45 minut
3 osoby
Składniki:
250 g makaronu penne,
3 świeże pomidory,
2 ząbki czosnku,
1 papryka chili,
garść świeżej bazylii,
2 łyżki oliwy...
Przygotowanie: Ugotuj makaron al dente. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj drobno pokrojony czosnek oraz papryczkę chili, smaż przez chwilę....
Czytaj więcej
Przygotowanie: Ugotuj makaron al dente. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj drobno pokrojony czosnek oraz papryczkę chili, smaż przez chwilę....