Przepisy
Lasagne alla Bolognese
30.11.-0001
45 minut
4 osoby
Składniki:
200 g płatów makaronu lasagne Agnesi,
150 g sera Parmigiano Reggiano.
Sos beszamelowy:
500 ml mleka,
50 g masła,
50 g...
Przygotowanie: Przygotowanie lasagne rozpoczynamy od starcia na tarce marchewki, przeciśnięcia przez praskę czosnku oraz pokrojenia w drobną...
Czytaj więcej
Przygotowanie: Przygotowanie lasagne rozpoczynamy od starcia na tarce marchewki, przeciśnięcia przez praskę czosnku oraz pokrojenia w drobną...
Kanapka z serkiem kozim, szynką parmeńską i figami
30.11.-0001
15 minut
2 osoby
Składniki: Roladka kozia Szynka parmeńska Ocet balsamiczny Rukola ...
Przygotowanie: Sezon na figi rozpoczyna się od połowy września. To dobry moment, by przyrządzić sobie przepyszną kanapkę z kozim twarożkiem,...
Czytaj więcej
Przygotowanie: Sezon na figi rozpoczyna się od połowy września. To dobry moment, by przyrządzić sobie przepyszną kanapkę z kozim twarożkiem,...
Pizza marinara
30.11.-0001
60 minut
2 osoby
Składniki: Ciasto na pizzę
600 g mąki do pizzy Riscossa,
200 ml ciepłej wody,
25 g świeżych drożdży,
łyżeczka soli.
Sos...
Przygotowanie: Odlewamy połowę odmierzonej wody i rozkruszamy w niej drożdże (woda powinna być ciepła, ale nie gorąca). Odstawiamy zaczyn...
Czytaj więcej
Przygotowanie: Odlewamy połowę odmierzonej wody i rozkruszamy w niej drożdże (woda powinna być ciepła, ale nie gorąca). Odstawiamy zaczyn...
spaghetti alla puttanesca
28.07.2020
20 minut
4 osoby
Składniki:
300 g makaronu spaghetti Agnesi,
3 ząbki czosnku,
pomidory w puszce Cirio,
4 filety anchois
4 łyżki oliwy Salvadori,
garść...
Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozpoczynamy od rozgrzania oliwy i wrzucenia na nią przeciśniętego...
Czytaj więcej
Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozpoczynamy od rozgrzania oliwy i wrzucenia na nią przeciśniętego...
Pappardelle z pancettą
08.01.2020
30 minut
4 osoby
Składniki:
300 g boczku pancetta lub innego boczku
2 pory
400 ml śmietany tłustej, najlepiej 30-36% tłuszczu
1 łyżka oleju lub masła
3...
Przygotowanie: 1. Umyć pory, przekroić na pół i jasną część pokroić w talarki. 2. Rozgrzać na patelni olej lub masło, dodać...
Czytaj więcej
Przygotowanie: 1. Umyć pory, przekroić na pół i jasną część pokroić w talarki. 2. Rozgrzać na patelni olej lub masło, dodać...
Lody tiramisu
30.11.-0001
5 minut
4 osoby
Składniki:
250 g śmietany kremówki 36%,
200 g mascarpone Castelli,
250 ml mleka,
4 łyżki cukru,
1 cukier z prawdziwą wanilią
1...
Przygotowanie: Mleko podgrzewamy ze śmietanką (ma być gorące, nie wrzące). W osobnej misce ubijamy żółtka z cukrem, stopniowo...
Czytaj więcej
Przygotowanie: Mleko podgrzewamy ze śmietanką (ma być gorące, nie wrzące). W osobnej misce ubijamy żółtka z cukrem, stopniowo...
Fettuccine z pieczarkami w sosie mascarpone z pancettą
06.11.2019
25 minut
4 osoby
Składniki:
ok 500g makaronu Festaiola Fettuccine
250 g pieczarek
2 łyżki masła
4 ząbki czosnku
1 pęczek posiekanej pietruszki
ok. 250...
Przygotowanie: Umyte i osuszone pieczarki kroimy w plastry (nie obieram ze skórki) a następnie podsmażamy na maśle z posiekanym...
Czytaj więcej
Przygotowanie: Umyte i osuszone pieczarki kroimy w plastry (nie obieram ze skórki) a następnie podsmażamy na maśle z posiekanym...
Pancakesy z ricottą
30.11.-0001
20 minut
3 osoby
Składniki:
1,5 szklanki mąki,
250 g sera ricotta Castelli,
2 jaja,
½ szklanki mleka,
1 łyżka cukru z prawdziwą...
Przygotowanie: Mikserem łączymy ricottę, jaja, cukier i mleko. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy całość dokładnie. Gdyby masa...
Czytaj więcej
Przygotowanie: Mikserem łączymy ricottę, jaja, cukier i mleko. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy całość dokładnie. Gdyby masa...