język polski język angielski
Northcoast | Włoskie produkty premium

Makaron ze szparagami

30.11.-0001 45 minut 2 osoby
Składniki:
  • 200 g makaronu Tagliatelle Mezzane Agnesi,
  • pęczek szparagów zielonych,
  • 100 g masła,
  • papryczka chilli (opcjonalnie),
  • 2 jajka,
  • Parmigiano Reggiano Castelli,
  • przyprawy (pieprz świeżo mielony, sól),
  • 4 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Zaczynamy od ugotowania makaronu, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie kroimy szparagi, odłamujemy końce i dzielimy je na pół (po długości). Siekamy papryczkę chilli oraz czosnek. Na patelnię wrzucamy masło, czosnek, papryczkę, smażymy chwilkę i dodajemy szparagi. Całość smażymy około 5 minut, a następnie dodajemy gorący makaron i około 100 ml wody z gotowania makaronu. Podgrzewamy około 2-3 minuty. W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżką octu (opcjonalnie). Wbijamy jajka do małej miseczki. Mieszamy wodę w garnku, aż do powstania "wiru" i delikatnie wlewamy w niego jajko. Gotujemy około 3 minut i wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej. Makaron podajemy z jajkiem, pieprzem, solą i dużą ilością startego Parmigiano Reggiano.

Marki
Facebook Instagram