język polski język angielski
Northcoast | Włoskie produkty premium

Caponata

30.11.-0001 45 minut 4 osoby
Składniki:
  • 3 bakłażany,
  • 1 duża cebula,
  • 1 puszka pomidorów krojonych w puszcze Cirio,
  • garść zielonych oliwek,
  • garść czarnych oliwek,
  • łyżka kaparów,
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • kilka łyżek oliwy,
  • łyżka podprażonych orzeszków piniowych.

Przygotowanie:

Bakłażany kroimy na cienkie plastry i każdy posypujemy solą. Zostawiamy je na kilka minut do czasu, aż warzywa puszczą nieco soku. Krople zbieramy z bakłażanów za pomocą ręcznika papierowego. Następnie kroimy je w kostkę. W międzyczasie kroimy cebulę w kostki oraz seler naciowy w cienkie plasterki. Wlewamy do garnka oliwę, rozgrzewamy ją i wrzucamy cebulę oraz seler naciowy. Mieszamy całość przez kilka minut, następnie dodajemy bakłażany oraz czosnek, mieszamy całość. Po chwili dodajemy oliwki, kapary, octy, pomidory w puszce. Dusimy całość przez 15 minut. Na koniec przekładamy na talerz, dekorujemy świeżą bazylią oraz orzeszkami piniowymi. Danie podajemy z pieczywem.

Marki
Facebook Instagram