Dania główne
Gnocchi dyniowe
30.11.-0001
45 minut
4 osoby
Składniki:
400 g ziemniaków,
400 g puree z dyni (polecamy np. dynię hokkaido),
70 g mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
2...
Przygotowanie: Przygotowanie dyniowych gnocchi rozpoczynamy od ugotowania ziemniaków i przeciśnięcia ich przez praskę. Do tego dodajemy puree...
Czytaj więcej
Przygotowanie: Przygotowanie dyniowych gnocchi rozpoczynamy od ugotowania ziemniaków i przeciśnięcia ich przez praskę. Do tego dodajemy puree...
Calzone
30.11.-0001
50 minut
2 osoby
Składniki:
500 g mąki pszennej,
20 g świeżych drożdży,
250 ml mleka,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka soli,
2 łyżki...
Przygotowanie: Przygotowanie ciasta do calzone rozpoczynamy od wykonania zaczynu. W tym celu podgrzewamy połowę mleka (ale uwaga – ma być ciepłe,...
Czytaj więcej
Przygotowanie: Przygotowanie ciasta do calzone rozpoczynamy od wykonania zaczynu. W tym celu podgrzewamy połowę mleka (ale uwaga – ma być ciepłe,...
Frittata
30.11.-0001
25 minut
2 osoby
Składniki:
6 jaj,
1 mała cebula,
garść świeżego lub mrożonego szpinaku,
duża łyżka szczypiorku,
garść zielonego groszku,
1 ząbek...
Przygotowanie: Przygotowanie frittaty rozpoczynamy od rozmieszana jaj z mlekiem i przyprawami, dodajemy do tego połowę startego sera Parmigiano...
Czytaj więcej
Przygotowanie: Przygotowanie frittaty rozpoczynamy od rozmieszana jaj z mlekiem i przyprawami, dodajemy do tego połowę startego sera Parmigiano...
Lasagne alla Bolognese
30.11.-0001
45 minut
4 osoby
Składniki:
200 g płatów makaronu lasagne Agnesi,
150 g sera Parmigiano Reggiano.
Sos beszamelowy:
500 ml mleka,
50 g masła,
50 g...
Przygotowanie: Przygotowanie lasagne rozpoczynamy od starcia na tarce marchewki, przeciśnięcia przez praskę czosnku oraz pokrojenia w drobną...
Czytaj więcej
Przygotowanie: Przygotowanie lasagne rozpoczynamy od starcia na tarce marchewki, przeciśnięcia przez praskę czosnku oraz pokrojenia w drobną...
Pizza marinara
30.11.-0001
60 minut
2 osoby
Składniki: Ciasto na pizzę
600 g mąki do pizzy Riscossa,
200 ml ciepłej wody,
25 g świeżych drożdży,
łyżeczka soli.
Sos...
Przygotowanie: Odlewamy połowę odmierzonej wody i rozkruszamy w niej drożdże (woda powinna być ciepła, ale nie gorąca). Odstawiamy zaczyn...
Czytaj więcej
Przygotowanie: Odlewamy połowę odmierzonej wody i rozkruszamy w niej drożdże (woda powinna być ciepła, ale nie gorąca). Odstawiamy zaczyn...
spaghetti alla puttanesca
28.07.2020
20 minut
4 osoby
Składniki:
300 g makaronu spaghetti Agnesi,
3 ząbki czosnku,
pomidory w puszce Cirio,
4 filety anchois
4 łyżki oliwy Salvadori,
garść...
Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozpoczynamy od rozgrzania oliwy i wrzucenia na nią przeciśniętego...
Czytaj więcej
Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozpoczynamy od rozgrzania oliwy i wrzucenia na nią przeciśniętego...
Pappardelle z pancettą
08.01.2020
30 minut
4 osoby
Składniki:
300 g boczku pancetta lub innego boczku
2 pory
400 ml śmietany tłustej, najlepiej 30-36% tłuszczu
1 łyżka oleju lub masła
3...
Przygotowanie: 1. Umyć pory, przekroić na pół i jasną część pokroić w talarki. 2. Rozgrzać na patelni olej lub masło, dodać...
Czytaj więcej
Przygotowanie: 1. Umyć pory, przekroić na pół i jasną część pokroić w talarki. 2. Rozgrzać na patelni olej lub masło, dodać...
Fettuccine z pieczarkami w sosie mascarpone z pancettą
06.11.2019
25 minut
4 osoby
Składniki:
ok 500g makaronu Festaiola Fettuccine
250 g pieczarek
2 łyżki masła
4 ząbki czosnku
1 pęczek posiekanej pietruszki
ok. 250...
Przygotowanie: Umyte i osuszone pieczarki kroimy w plastry (nie obieram ze skórki) a następnie podsmażamy na maśle z posiekanym...
Czytaj więcej
Przygotowanie: Umyte i osuszone pieczarki kroimy w plastry (nie obieram ze skórki) a następnie podsmażamy na maśle z posiekanym...