Gnocchi dyniowe
- 400 g ziemniaków,
- 400 g puree z dyni (polecamy np. dynię hokkaido),
- 70 g mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 jaja,
- 100 g sera Parmigiano Reggiano
- sól,
Do podania:
- 3 łyżki masła,
- kilka listków szałwii,
- garść startego ser
Przygotowanie:
Przygotowanie dyniowych gnocchi rozpoczynamy od ugotowania ziemniaków i przeciśnięcia ich przez praskę. Do tego dodajemy puree dyniowe (łatwo przygotujesz je, jeśli podpieczesz dynię w piekarniku, a następnie zmiksujesz ją blenderem na gładką masę), jaja, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz starty ser Parmigiano Reggiano i sól. Z masy można uformować kilka wałeczków, by następnie przeciąć je i uzyskać małe kopytka. Tak przygotowane gnocchi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy przez około 3 minuty. Nie wrzucaj wszystkich od razu - istnieje ryzyko, że kopytka posklejają się i będą wyglądały nieestetycznie. Ugotowane gnocchi podawaj z masłem szałwiowym (roztopione masło połączone z szałwią) lub ze startym serem Parmigiano Reggiano.
Gnocchi można serwować również w towarzystwie rukoli oraz pokrojonej w kostkę, podpieczonej dyni.