język polski język angielski
Northcoast | Włoskie produkty premium

Gnocchi dyniowe

30.11.-0001 45 minut 4 osoby
Składniki:
  • 400 g ziemniaków,
  • 400 g puree z dyni (polecamy np. dynię hokkaido),
  • 70 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 jaja,
  • 100 g sera Parmigiano Reggiano
  • sól,

Do podania:

  • 3 łyżki masła,
  • kilka listków szałwii,
  • garść startego ser

Przygotowanie:

Przygotowanie dyniowych gnocchi rozpoczynamy od ugotowania ziemniaków i przeciśnięcia ich przez praskę. Do tego dodajemy puree dyniowe (łatwo przygotujesz je, jeśli podpieczesz dynię w piekarniku, a następnie zmiksujesz ją blenderem na gładką masę), jaja, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz starty ser Parmigiano Reggiano i sól. Z masy można uformować kilka wałeczków, by następnie przeciąć je i uzyskać małe kopytka. Tak przygotowane gnocchi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy przez około 3 minuty. Nie wrzucaj wszystkich od razu - istnieje ryzyko, że kopytka posklejają się i będą wyglądały nieestetycznie. Ugotowane gnocchi podawaj z masłem szałwiowym (roztopione masło połączone z szałwią) lub ze startym serem Parmigiano Reggiano.
Gnocchi można serwować również w towarzystwie rukoli oraz pokrojonej w kostkę, podpieczonej dyni.

Marki
Facebook Instagram