język polski język angielski
Northcoast | Włoskie produkty premium

Frittata

30.11.-0001 25 minut 2 osoby
Składniki:
  • 6 jaj,
  • 1 mała cebula,
  • garść świeżego lub mrożonego szpinaku,
  • duża łyżka szczypiorku,
  • garść zielonego groszku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 łyżki mleka,
  • 5 łyżek startego sera Parmigiano Reggiano,
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano,
  • 1 łyżka oleju.

Przygotowanie:

Przygotowanie frittaty rozpoczynamy od rozmieszana jaj z mlekiem i przyprawami, dodajemy do tego połowę startego sera Parmigiano Reggiano. Następnie kroimy szpinak oraz szczypiorek. Na oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek aż się zezłocą. Następnie wylewamy na patelnię jaja, układamy na nich szpinak, szczypiorek oraz groszek. Frittatę smażymy, aż zetnie się całkiem od spodu. Następnie podważamy ją lekko drewnianą łopatką, by odczepiła się od patelni. Do patelni przykładamy duży talerz i odwracamy patelnię tak, by przerzucić fritattę na talerz. Następnie zsuwamy danie z powrotem na patelnię (nieusmażoną częścią). Frittatę smażymy jeszcze przez kilka minut. Minutę przed zdjęciem jej z patelni dorzucamy na wierzch resztę startego sera. I gotowe!

Marki
Facebook Instagram