Fettuccine z pieczarkami w sosie mascarpone z pancettą
06.11.2019
25 minut
4 osoby
Składniki:
Przygotowanie:
- ok 500g makaronu Festaiola Fettuccine
- 250 g pieczarek
- 2 łyżki masła
- 4 ząbki czosnku
- 1 pęczek posiekanej pietruszki
- ok. 250 g włoskiej pancetty lub wędzonego boczku
- 250 g serka mascarpone + 100 ml śmietanki 36%
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Umyte i osuszone pieczarki kroimy w plastry (nie obieram ze skórki) a następnie podsmażamy na maśle z posiekanym czosnkiem. Odstawiamy z ognia, dodajemy mascarpone, śmietankę, świeżo zmielony pieprz i sól. Całość mieszamy do połączenia się składników.
Na oddzielnej patelni podsmażamy pancettę lub boczek. Ugotowany al dente makaron mieszamy z sosem z mascarpone, podsmażonym boczkiem i posiekaną pietruszką. Całość doprawiamy pieprzem.
Podajemy na ciepło!
Zdjęcia i przepis pochodzą z blogu Make Cooking Easier:
Do tego przepisu wykorzystaj