język polski język angielski
Northcoast | Włoskie produkty premium

Fettuccine z pieczarkami w sosie mascarpone z pancettą

06.11.2019 25 minut 4 osoby
Składniki:
  • ok 500g makaronu Festaiola Fettuccine 
  • 250 g pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek posiekanej pietruszki
  • ok. 250 g włoskiej pancetty lub wędzonego boczku
  • 250 g serka mascarpone + 100 ml śmietanki 36%
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Umyte i osuszone pieczarki kroimy w plastry (nie obieram ze skórki) a następnie podsmażamy na maśle z posiekanym czosnkiem. Odstawiamy z ognia, dodajemy mascarpone, śmietankę, świeżo zmielony pieprz i sól. Całość mieszamy do połączenia się składników.

Na oddzielnej patelni podsmażamy pancettę lub boczek.  Ugotowany al dente makaron mieszamy z sosem z mascarpone, podsmażonym boczkiem i posiekaną pietruszką. Całość doprawiamy pieprzem.

Podajemy na ciepło!

Zdjęcia i przepis  pochodzą z blogu Make Cooking Easier:

http://www.makecookingeasier.pl/

Marki
Facebook Instagram