język polski język angielski
Northcoast | Włoskie produkty premium

Calzone

30.11.-0001 50 minut 2 osoby
Składniki:
  • 500 g mąki pszennej,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 250 ml mleka,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki oliwy.

Farsz:

  • 250 g sera mozzarella,
  • 100 g sera Parmigiano Reggiano,
  • 1 duża cebula,
  • 1 garść czarnych oliwek,
  • 100 g pomidorków koktajlowych,
  • 200 g pieczarek,
  • 2 łyżki oliwy,
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano,
  • + 5 łyżek passaty Cirio.

Przygotowanie:

Przygotowanie ciasta do calzone rozpoczynamy od wykonania zaczynu. W tym celu podgrzewamy połowę mleka (ale uwaga – ma być ciepłe, a nie gorące!), a następnie rozpuszczamy w nim drożdże z łyżeczką cukru oraz łyżeczką mąki. Tak przygotowany zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut. Następnie mieszamy w misce mąkę, pozostałą część mleka (również podgrzanego), sól, oliwę i zaczyn. Wyrabiamy ciasto przez kilkanaście minut, następnie odstawiamy je na 1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Przygotowanie farszu rozpoczynamy od pokrojenia pieczarek oraz cebuli w drobną kostkę. Podsmażamy warzywa na oliwie, na koniec dodajemy pomidorki koktajlowe i oliwki, doprawiamy całość.
Z wyrośniętego ciasta formujemy 3-4 kule. Rozwałkowujemy je. Środek smarujemy passatą pomidorową. Na połowie każdego placka układamy farsz, który następnie posypujemy startą mozzarellą oraz parmezanem. Następnie zawijamy calzone tak, jak pierogi i dokładnie zlepiamy brzeg. Gotowe danie przekładamy na blaszkę do pieczenia i pieczemy 20-25 minut w 200 stopniach.

Marki
Facebook Instagram