język polski język angielski
Northcoast | Włoskie produkty premium

Lasagne alla Bolognese

30.11.-0001 45 minut 4 osoby
Składniki:
  • 200 g płatów makaronu lasagne Agnesi,
  • 150 g sera Parmigiano Reggiano.

Sos beszamelowy:

  • 500 ml mleka,
  • 50 g masła,
  • 50 g mąki,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczka pieprzu.


Sos bolognese:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 500 g passaty pomidorowej, Cirio
  • 2 marchewki,
  • 2 ząbki czosnku ,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki oliwy,
  • sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek.

Przygotowanie:

Przygotowanie lasagne rozpoczynamy od starcia na tarce marchewki, przeciśnięcia przez praskę czosnku oraz pokrojenia w drobną kostkę cebuli. Tak przygotowane warzywa podsmażamy na patelni na oleju przez kilka minut. Następnie dodajemy do nich mięso mielone i dokładnie podsmażamy całość. Później zalewamy passatą pomidorową, doprawiamy i mieszamy aż mięso wchłonie nadmiar płynu.

Następnie zabieramy się za przygotowanie sosu beszamelowego. W tym celu rozpuszczamy w garnuszku masło na niewielkim ogniu, dodajemy mąkę, mieszamy całość, a następnie dodajemy jeszcze zimne mleko. Później mieszamy masę – pod wpływem ciepła zacznie gęstnieć, dzięki czemu uzyskamy sos. Może to potrwać kilka minut. Na koniec doprawiamy sos beszamelowy solą oraz pieprzem.

Kolejny etap rozpoczynamy od wyłożenia dna naczynia żaroodpornego płatami lasagne. Na makaron dodajemy odrobinę startego Parmigiano Reggiano, następnie dokładamy porcję sosu bolognese, sosu beszamelowego i kolejną porcję sera. Powtarzamy czynność do wyczerpania składników. Zalecamy jednak, by w naczyniu nie układać więcej niż po 3 warstwy płatów naraz – zbyt duża porcja może wydłużyć czas pieczenia. Tak przygotowaną lasagne pieczemy 40 minut w 180 stopniac

Marki
Facebook Instagram