język polski język angielski
Northcoast | Włoskie produkty premium

Pizza marinara

30.11.-0001 60 minut 2 osoby
Składniki:

Ciasto na pizzę

  • 600 g mąki do pizzy Riscossa,
  • 200 ml ciepłej wody,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • łyżeczka soli.

Sos marinara

  • Passata Cirio
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka suszonego oregano.

Przygotowanie:

Odlewamy połowę odmierzonej wody i rozkruszamy w niej drożdże (woda powinna być ciepła, ale nie gorąca). Odstawiamy zaczyn na kilka minut aż nieco urośnie. Następnie dodajemy do niego mąkę i resztę wody, zagniatamy dokładnie ciasto i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

Na oliwie podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy go do passaty razem z oregano i gotujemy całość przez kilkanaście minut, aż passata nieco zgęstnieje. Gotową odstawiamy do przestudzenia.

Wyrobione ciasto na pizzę rozwałkowujemy. Smarujemy sosem do pizzy i wstawiamy pizzę do rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy ją 10-15 minut (zależnie od piekarnika – obserwujemy pizzę, by nie przypiekła się zbyt mocno).

Do tego przepisu wykorzystaj
Marki
Facebook Instagram