język polski język angielski
Northcoast | Włoskie produkty premium

Zapiekane naleśniki

30.11.-0001 45 minut 4 osoby
Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 jaja,
  • 5 łyżek wody gazowanej,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

 

Farsz:

  • 200 g wędzonego łososia,
  • 200 g świeżego lub mrożonego szpinaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki Parmigiano Reggiano,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżka oleju.

+ beszamel: 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki masła, 1 szklanka mleka, sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej.


Przygotowanie:

Przygotowanie farszu rozpoczynamy od zrobienia beszamelu. Rozpuszczamy w garnku masło, dodajemy mąkę, mieszamy całość do rozpuszczenia. Stopniowo dodajemy mleko i mieszamy sos aż zgęstnieje. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Rozgniatamy czosnek i podsmażamy go na patelni razem z czosnkiem (jeśli jest świeży – kroimy go wcześniej na mniejsze kawałki). Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy wędzonego łososia. Nadziewamy naleśniki i układamy je w naczyniu do zapiekania. Następnie zalewamy całość beszamelem i posypujemy serem Parmigiano Reggiano. Zapiekamy naleśniki 15 minut w 180 stopniach. Podajemy od razu.

Marki
Facebook Instagram