Zapiekane naleśniki
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka mleka,
- 2 jaja,
- 5 łyżek wody gazowanej,
- szczypta soli,
- olej do smażenia.
Farsz:
- 200 g wędzonego łososia,
- 200 g świeżego lub mrożonego szpinaku,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki Parmigiano Reggiano,
- sól, pieprz,
- 1 łyżka oleju.
+ beszamel: 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki masła, 1 szklanka mleka, sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej.
Przygotowanie:
Przygotowanie farszu rozpoczynamy od zrobienia beszamelu. Rozpuszczamy w garnku masło, dodajemy mąkę, mieszamy całość do rozpuszczenia. Stopniowo dodajemy mleko i mieszamy sos aż zgęstnieje. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Rozgniatamy czosnek i podsmażamy go na patelni razem z czosnkiem (jeśli jest świeży – kroimy go wcześniej na mniejsze kawałki). Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy wędzonego łososia. Nadziewamy naleśniki i układamy je w naczyniu do zapiekania. Następnie zalewamy całość beszamelem i posypujemy serem Parmigiano Reggiano. Zapiekamy naleśniki 15 minut w 180 stopniach. Podajemy od razu.