język polski język angielski
Northcoast | Włoskie produkty premium

Kurczak zapiekany z mozzarellą

19.01.2021 60 minut 4 osoby
Składniki:
  • 2-3 piersi z kurczaka (ok. 500 g),
  • 1 puszka pomidorów krojonych Cirio,
  • 1 Passata Rustica Cirio,
  • 2 kulki mozzarelli Castelii,
  • ½ szklanki czarnych oliwek,
  • 1 duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • przyprawy: 1 łyżka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka wędzonej papryki, 1 łyżeczka słodkiej papryki, ½ łyżeczki ostrej papryki, ½ łyżeczki pieprzu, 1 łyżka oregano, kilka listków świeżej bazylii, sól do smaku.
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Kroimy cebulę w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Piersi z kurczaka myjemy i dzielimy na mniejsze filety. Wlewamy olej na głęboką patelnię, smażymy cebulę i czosnek. Dodajemy na to pokrojone filety z kurczaka i podsmażamy je z obu stron przez kilka minut. Gdy kurczak zrumieni się, dodajemy passatę oraz krojone pomidory z puszki. Doprawiamy całość ziołami prowansalskimi, wędzoną, słodką i ostrą papryką, pieprzem, oregano, świeżą bazylią oraz solą. Na koniec dorzucamy pokrojone oliwki. Kurczaka dusimy przez 15-20 minut, do czasu, aż nadmiar sosu pomidorowego odparuje, a całość stanie się bardziej aksamitna. Na koniec dodajemy pokrojoną w plastry mozzarellę i dusimy całość jeszcze do czasu, aż ser się rozpuści.

Marki
Facebook Instagram