język polski język angielski
Northcoast | Włoskie produkty premium

Ribollita toscana

30.11.-0001 45 minut 4 osoby
Składniki:
  • 2 szklanki ugotowanej, białej fasoli,
  • 2 szklanki bulionu warzywnego,
  • 2 marchewki,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 selery naciowe,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1 cebula,
  • 1 puszka czerwonych pomidorów,
  • 1 kieliszek wytrawnego wina
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 szklanka jarmużu,
  • sól, pieprz, suszony lub świeży rozmaryn,
  • do podania: grzanki (chleb podpieczony w piekarniku z oliwą z oliwek).

Przygotowanie:

W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią drobno pokrojoną cebulę oraz pokrojone ząbki czosnku, podsmażamy całość przez 2-3 minuty. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewki, seler naciowy i pietruszkę, dalej podsmażamy przez 5 minut. Następnie dodajemy ugotowaną fasolę , a także bulion i kieliszek wina. Dusimy całość przez około 20 minut, po tym czasie dodajemy pomidory z puszki, jarmuż oraz przyprawy i gotujemy zupę kolejne 10 minut. Gotową zupę podajemy z grzankami.

Marki
Facebook Instagram