język polski język angielski
Northcoast | Włoskie produkty premium

Piccata

30.11.-0001 45 minut 4 osoby
Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 20 g startego Parmigiano Reggiano,
  • 4 łyżki oliwy,
  • sól, pieprz.

Na sos:

  • 2 łyżki oliwy,
  • 100 g kaparów,
  • ½ szklanki białego wina wytrawnego,
  • 3 łyżki soku z cytryny.

Przygotowanie:

Filety z kurczaka przecinamy na pół, by uzyskać płaskie kawałki. Doprawiamy je solą i pieprzem oraz obtaczamy w mące wymieszanej z Parmigiano Reggiano. Smażymy do zrumienienia z obu stron na oliwie. Następnie zdejmujemy kurczaka, dodajemy 2 łyżki oliwy i na tej samej patelni podsmażamy kapary. Zalewamy je białym winem i sokiem z cytryny, gotujemy aż nadmiar płynu odparuje. Kurczaka podajemy z sosem i np. z makaronem.

Marki
Facebook Instagram