Valpolicella Ripasso VALPANTENA
Region: Valpolicella Valpantena. Veneto
Szczepy: Corvina, Merlot, Rondinella
Winifikacja: pierwsza fermentacja odbywa się pod koniec września w płytkich stalowych kadziach zapewniających duży kontakt wina ze skórkami i ekstrakcję koloru oraz tanin. Do powstałego w ten sposób młodego wina w marcu dodaje się wytłoki z suszonych gron po produkcji Amarone. Zawarte w nich cukier i drożdże przyczyniają się do drugiej fermentacji a wino nabiera mocy oraz struktury.
Dojrzewanie: 9 ms. w beczkach 750l z dębu francuskiego.
Charakterystyka: Barwa żywa, czerwona z purpurowymi przebłyskami. Bukiet świeży, intensywny z dominantą owoców leśnych. Na podniebieniu gładkie, aksamitne, chociaż nie pozbawione mocy.
Podawanie do aromatycznych dań z grzybami, mięs oraz średnio dojrzałych serów.
Opakowanie: | 0,75l |
Smak: | Wytrawne |
Kolor: | Czerwone |
Styl: | Spokojne |