Amarone della Valpolicella Valpantena
Region: Valpolicella, Veneto
Szczepy: Corvina, Rondinella
Winifikacja: uważnie wyselekcjonowane winogrona, zebrane ręcznie w połowie września, przez 3 m-ce są poddawane suszeniu złożone w drewnianych skrzynkach. W tym czasie grona tracą 25-30% swojej masy koncentrując tym samym substancje w nich zawarte. Po tłoczeniu rozpoczyna się fermentacja alkoholowa w stalowych zbiornikach trwająca 1 m-c. Aby uzyskać odpowiednią barwę i strukturę masa poddawana jest powtarzającemu się mieszaniu.
Dojrzewanie: wino dojrzewa w beczkach przez 30 miesięcy, część w dużych tzw. ”botti” o pojemności 25hl, część w małych baryłkach z dębu francuskiego.
Charakterystyka: intensywna czerwona barwa, w nosie pełne, z intensywnym aromatem dojrzałej ciemnej wiśni, owoców leśnych oraz nutami przypraw korzennych i suszonych owoców.. Na podniebieniu intensywne, mocno zbudowane z dobrą strukturą łagodnych tanin.
Podawanie: doskonale komponuje się z bogatymi, ciężkimi daniami na bazie czerwonych mięs, zwłaszcza dziczyzny. Polecane do dojrzewających serów.
Temperatura podawania: 18°C
15% vol.
Opakowanie: | 0,75l |
Smak: | Wytrawne |
Kolor: | Czerwone |
Styl: | Spokojne |