Amarone della Valpolicella Classico
Region: Valpolicella Valpantena,. Veneto
Szczepy: Corvina, Rondinella
Winifikacja: uważnie wyselekcjonowane winogrona, zebrane ręcznie pod koniec września, przez 3 m-ce są poddawane suszeniu złożone w drewnianych skrzynkach. W tym czasie grona tracą 25-30% swojej masy koncentrując tym samym substancje w nich zawarte. W połowie stycznia grona są odszypułkowane i tłoczone. Maceracja na skórkach trwa 20 dni, a po niej następuje faza powolnej (30 dni) fermentacji w temperaturze ok. 18C.
Dojrzewanie: 6 lat w beczkach z dębu słoweńskiego o pojemności 60hl plus obligatoryjnie minimum rok w butelce.
Charakterystyka: intensywna czerwona barwa z ceglastymi przebłyskami. Bukiet niezwykle złożony z dominującymi akcentami dojrzałych ciemnych wiśni i śliwek oraz bogactwem aromatów orzechów, czarnej herbaty, lukrecji i przypraw korzennych.
Podawanie: doskonale komponuje się z bogatymi, ciężkimi daniami na bazie czerwonych mięs, zwłaszcza dziczyzny. Polecane także do dojrzewających serów oraz na zakończenie posiłku samo lub w towarzystwie dobrego cygara.
Temperatura podawania: 18°C
Opakowanie: | 0,75l |
Smak: | Wytrawne |
Kolor: | Czerwone |
Styl: | Spokojne |