„Catullo” Valpolicella Ripasso Classico Superiore DOC
Region: Valpolicella, Veneto
Szczepy: corvina veronese 70%, corvinone 20%, rondinella 20%
Winifikacja: uzyskiwane w wyniku powtórnej fermentacji, która zachodzi w winie po dodaniu wytłoczyn pozostałych po produkcji Amarone do podstawowej Valpolicelli. Cukier zawarty w wytłoczynach powoduje wznowienie fermentacji. Dzięki temu koncentracja cukru oraz aromatów się zwiększa.
Charakterystyka: Wino średnio treściwe z delikatnymi nutami korzennymi wanilii i czekolady, w towarzystwie typowych nuty wiśni i białego pieprzu. Charakteryzuje się łatwą pijalnością, typową dla Valpolicelli, a jednocześnie taniczną strukturą, trwałością, intensywnym i długotrwałym aromatem. Wykończenie jest świeże, miękkie i pikantne. Wino w stylu klasycznym, eleganckie, zrównoważone, harmonijne.
Podawanie : wszelkiego rodzaju makarony i risotta. Do czerwonych mięs duszonego lub z grilla, dziczyzny. Do twardych serów długo dojrzewających.
Temperatura podawania: 16-18°C
14% vol
Opakowanie: | 0,75 l |
Smak: | Wytrawne |
Kolor: | Czerwone |
Styl: | Spokojne |
Szczep: | corvina veronese 70%, corvinone 20%, rondinella 20% |