VALPOLICELLA RIPASSO SUPERIORE DOC
Szczepy: Corvina, Rondinella, Corvignone, Negrara
Winifikacja: Fermentacja rozpoczyna się od trwającej 15 dni maceracji na skórkach winogron w temperaturze ok. 25C. Przez cały ten czas moszcz jest intensywnie mieszany w celu zwiększenia ekstrakcji koloru, tanin i mikroelementów. Wino pozostaje w stalowych zbiornikach do lutego, kiedy to dodaje się do niego wytłoki po produkcji Amarone. Zawarty w nich cukier powoduje rozpoczęcie wtórnej fermentacji, dzięki której wino zyskuje strukturę i dodatkową moc.
Na zakończenie wino trafia na 9 miesięcy do drewnianych beczek, które nadają mu dodatkowej gładkości.
Charakterystyka: czerwono-rubinowa barwa, intensywny utrzymujący się aromat owocó leśnych i przypraw korzennych. Dobra struktura, miękkie i bogate, dobrze zbalansowane.
Podawanie: polecane do makaronu, czerwonego mięsa z grilla lub duszonego, dziczyzny.
Temperatura podawania: 16-18°C
14% vol
Podawanie: polecane do makaronu, czerwonego mięsa z grilla lub duszonego, dziczyzny.
Temperatura podawania: 16-18°C
14% vol.
Opakowanie: | 0,75l |
Smak: | Wytrawne |
Kolor: | Czerwone |
Styl: | Spokojne |