język polski język angielski
Northcoast

VALPOLICELLA RIPASSO SUPERIORE DOC

Producent:
Kod produktu: 04/06/14

Szczepy: Corvina, Rondinella, Corvignone, Negrara

Winifikacja: Fermentacja rozpoczyna się od trwającej 15 dni maceracji na skórkach winogron w temperaturze ok. 25C. Przez cały ten czas moszcz jest intensywnie mieszany w celu zwiększenia ekstrakcji koloru, tanin i mikroelementów. Wino pozostaje w stalowych zbiornikach do lutego, kiedy to dodaje się do niego wytłoki po produkcji Amarone. Zawarty w nich cukier powoduje rozpoczęcie wtórnej fermentacji, dzięki której wino zyskuje strukturę i dodatkową moc.

Na zakończenie wino trafia na 9 miesięcy do drewnianych beczek, które nadają mu dodatkowej gładkości.

Charakterystyka: czerwono-rubinowa barwa, intensywny utrzymujący się aromat owocó leśnych i przypraw korzennych. Dobra struktura, miękkie i bogate, dobrze zbalansowane.

Podawanie: polecane do makaronu, czerwonego mięsa z grilla lub duszonego, dziczyzny.

Temperatura podawania: 16-18°C

14% vol

Podawanie: polecane do makaronu, czerwonego mięsa z grilla lub duszonego, dziczyzny.

Temperatura podawania: 16-18°C

14% vol.

Zadaj pytanie
Opakowanie: 0,75l
Smak: Wytrawne
Kolor: Czerwone
Styl: Spokojne
Marki
dasdasd