język polski język angielski
Northcoast | Włoskie produkty premium

Sernik z malinami

30.11.-0001 120 minut 8 osoby
Składniki:

Spód:

  • 160 g ciasteczek kruchych,
  • 30 g masła,


Masa serowa:

  • 500 g dwukrotnie zmielonego twarogu półtłustego,
  • 200 g mascarpone
  • 150 ml śmietany 36%,
  • śmietan-fix,
  • 7 łyżek cukru pudru,
  • 250 g malin,
  • kilkanaście podłużnych biszkoptów Savoiardi,
  • 1 łyżka żelatyny.

Przygotowanie:

Kruche ciastka mielimy w blenderze, mieszamy z masłem i wylepiamy nimi spód tortownicy o szerokości 20 cm. Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości wody i odstawiamy na chwilę. Miksujemy twaróg półtłusty z 4 łyżkami cukru pudru, mascarpone i zmiksowanymi malinami (zostawiamy kilka malin do dekoracji). Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej łyżkę masy śmietanowej, mieszamy, następnie mieszamy żelatynę z całą masą.

Boki tortownicy obkładamy podłużnymi biszkoptami. Gotową masę wylewamy do tortownicy. Ubijamy śmietanę 36% z 3 łyżkami cukru pudru i śmietan-fixem na sztywną masę. Dekorujemy wierzch; z części masy możemy wycisnąć małe rozety. Na koniec dekorujemy ciasto świeżymi malinami oraz świeżą miętą. Sernik odstawiamy do lodówki na noc, by stężał.

Marki
Facebook Instagram