Lody tiramisu
30.11.-0001
5 minut
4 osoby
Składniki:
Przygotowanie:
- 250 g śmietany kremówki 36%,
- 200 g mascarpone Castelli,
- 250 ml mleka,
- 4 łyżki cukru,
- 1 cukier z prawdziwą wanilią
- 1 szklanka kawy Cellini,
- 70 g biszkoptów savoiardi Bonomi,
- 50 ml amaretto Negroni,
- 1 łyżka kakao, 2 żółtka.
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy ze śmietanką (ma być gorące, nie wrzące). W osobnej misce ubijamy żółtka z cukrem, stopniowo dodajemy mascarpone i miksujemy dalej. Następnie powoli dodajemy masę z mascarpone do mleka i śmietanki. Podgrzewamy i zdejmujemy z palnika.Kawę mieszamy z amaretto. Na dnie pojemnika układamy biszkopty zamoczone w kawie, na to wykładamy masę śmietanową. Wierzch masy posypujemy kakao, następnie całość odstawiamy do zamrażalnika. Tak przygotowane lody chłodzimy przez 5 h w lodówce.
Do tego przepisu wykorzystaj