język polski język angielski
Northcoast | Włoskie produkty premium

Lody tiramisu

30.11.-0001 5 minut 4 osoby
Składniki:
  • 250 g śmietany kremówki 36%,
  • 200 g mascarpone Castelli,
  • 250 ml mleka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią
  • 1 szklanka kawy Cellini,
  • 70 g biszkoptów savoiardi Bonomi,
  • 50 ml amaretto Negroni,
  • 1 łyżka kakao, 2 żółtka.

Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy ze śmietanką (ma być gorące, nie wrzące). W osobnej misce ubijamy żółtka z cukrem, stopniowo dodajemy mascarpone i miksujemy dalej. Następnie powoli dodajemy masę z mascarpone do mleka i śmietanki. Podgrzewamy i zdejmujemy z palnika.Kawę mieszamy z amaretto. Na dnie pojemnika układamy biszkopty zamoczone w kawie, na to wykładamy masę śmietanową. Wierzch masy posypujemy kakao, następnie całość odstawiamy do zamrażalnika. Tak przygotowane lody chłodzimy przez 5 h w lodówce.

Marki
Facebook Instagram