język polski język angielski
Northcoast | Włoskie produkty premium

Torta Pasqualina

30.11.-0001 60 minut 4 osoby
Składniki:

Ciasto kruche:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 jajo,
  • 100 g zimnego masła,
  • szczypta soli.
  • + opcjonalnie 2-3 łyżki zimnej wody

 

Farsz:

  • 600 g szpinaku mrożonego,
  • 200 g sera ricotta od Castelli,
  • 50 g Parmigiano Reggiano od Castelli,
  • 4 jaja,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2-3 łyżki oliwy.

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z jajem i pokrojonym, schłodzonym masłem. Wyrabiamy kruche ciasto; jeśli jest zbyt suche, dodajemy 2-3 łyżki zimnej wody. Z wyrobionego ciasta formujemy kulę, a następnie chowamy je do lodówki na około godzinę.

Na oliwie podsmażamy drobno pokrojony czosnek i cebule. Dodajemy szpinak, smażymy całość przez kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do tego ricottę oraz parmezan, mieszamy całość. Wyciągamy ciasto z lodówki. Dzielimy je na dwie porcje (jedna powinna być nieco większa). Większą porcją wykładamy spód oraz boki tarty. Wkładamy do środka masę szpinakową, gdzieniegdzie robimy dołki przy pomocy łyżki, a następnie wbijamy tam jaja. Gotową masę przykrywamy drugą partią ciasta; jeśli zostało Ci trochę kruchego ciasta, możesz przygotować dekoracje, a następnie ozdobić nimi brzegi. Tak przygotowaną tartę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 45 minut.

Marki
Facebook Instagram