język polski język angielski
Northcoast | Włoskie produkty premium

Risotto z dynią

30.11.-0001 30 minut 2 osoby
Składniki:
  • 100 g ryżu Arborio Riso Gallo,
  • 300 g dyni, np. Hokkaido,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • 1 kieliszek białego wina wytrawnego,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki pestek dyni,
  • 100 g Parmigiano Reggiano
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Rozgrzewamy na patelni masło, wrzucamy cebulę i czosnek, podsmażamy przez minutę. Następnie dodajemy dynię pokrojoną w kostkę, podsmażamy przez kolejną minutę. Dodajemy suchy ryż, podsmażamy całość przez kolejne 2-3 minuty do czasu, aż ryż zeszkli się. Następnie zalewamy go kieliszkiem białego wina i mieszamy do czasu aż całe wino odparuje. Ryż stopniowo zalewamy kolejnymi porcjami bulionu, mieszamy aż wchłonie cały płyn. Na koniec doprawiamy go solą i pieprzem, podajemy na talerzu z podprażonymi na patelni pestkami dyni i pokrojonym Parmigiano Reggiano.

Marki
Facebook Instagram