TORTA TENERINA
30.11.-0001
45 minut
3 osoby
Składniki:
Przygotowanie:
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 100 g cukru,
- 100 g masła,
- 50 g mąki pszennej,
- 4 jaja,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
Zaczynamy od połamania czekolady i rozpuszczenia jej w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady wrzucamy masło i mieszamy, aż do rozpuszczenia się i połączenia składników. Odstawiamy na bok. W międzyczasie ubijamy żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy następnie do żółtek, rozpuszczoną czekoladę z masłem i całość ponownie miksujemy. Stopniowo dodajemy mąkę. W międzyczasie ubijamy białka i delikatnie przekładamy je do naszego ciasta. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 22 cm i pieczemy przez około 25 minut w 170 stopniach