język polski język angielski
Northcoast | Włoskie produkty premium

TORTA TENERINA

30.11.-0001 45 minut 3 osoby
Składniki:
  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 100 g cukru,
  • 100 g masła,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 4 jaja,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:


Zaczynamy od połamania czekolady i rozpuszczenia jej w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady wrzucamy masło i mieszamy, aż do rozpuszczenia się i połączenia składników. Odstawiamy na bok. W międzyczasie ubijamy żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy następnie do żółtek, rozpuszczoną czekoladę z masłem i całość ponownie miksujemy. Stopniowo dodajemy mąkę. W międzyczasie ubijamy białka i delikatnie przekładamy je do naszego ciasta. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 22 cm i pieczemy przez około 25 minut w 170 stopniach

Marki
Facebook Instagram