język polski język angielski
Northcoast | Włoskie produkty premium

Torta di mele

30.11.-0001 120 minut 6 osoby
Składniki:
  • 300 g mąki pszennej,
  • 3 jaja,
  • 100 g masła,
  • 130 g cukru,
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią,
  • 150 ml mleka,
  • skóra starta z 1 cytryny,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 70 g rodzynek,
  • 3 łyżki cukru trzcinowego,
  • 70 g płatków migdałów.

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Rodzynki zalewamy gorącą wodą, by nieco namiękły. Ucieramy masło z cukrem oraz z cukrem z prawdziwą wanilią do uzyskania puszystej masy. Gdy składniki połączą się, dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy.

Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy, mieszamy całość dokładnie. Do ciasta dodajemy też odsączone z wody rodzynki oraz mleko, łączymy składniki. Dorzucamy jabłka (obrane i pokrojone na ćwiartki, a następnie na bardzo cienkie plasterki), mieszamy wszystko. Masę przelewamy do tortownicy przełożonej papierem do pieczenia.

Na patelni podprażamy płatki migdałowe, aż zrumienią się nieco i zaczną wydzielać przyjemny zapach. Wierzch ciasta dekorujemy płatkami i posypujemy cukrem trzcinowym. Jeśli lubicie rodzynki, możecie też dorzucić dodatkową porcję na wierzch. Ciasto pieczemy 45-50 minut.

Marki
Facebook Instagram