Torta di mele
- 300 g mąki pszennej,
- 3 jaja,
- 100 g masła,
- 130 g cukru,
- 1 cukier z prawdziwą wanilią,
- 150 ml mleka,
- skóra starta z 1 cytryny,
- łyżeczka cynamonu,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 70 g rodzynek,
- 3 łyżki cukru trzcinowego,
- 70 g płatków migdałów.
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Rodzynki zalewamy gorącą wodą, by nieco namiękły. Ucieramy masło z cukrem oraz z cukrem z prawdziwą wanilią do uzyskania puszystej masy. Gdy składniki połączą się, dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy.
Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy, mieszamy całość dokładnie. Do ciasta dodajemy też odsączone z wody rodzynki oraz mleko, łączymy składniki. Dorzucamy jabłka (obrane i pokrojone na ćwiartki, a następnie na bardzo cienkie plasterki), mieszamy wszystko. Masę przelewamy do tortownicy przełożonej papierem do pieczenia.
Na patelni podprażamy płatki migdałowe, aż zrumienią się nieco i zaczną wydzielać przyjemny zapach. Wierzch ciasta dekorujemy płatkami i posypujemy cukrem trzcinowym. Jeśli lubicie rodzynki, możecie też dorzucić dodatkową porcję na wierzch. Ciasto pieczemy 45-50 minut.