język polski język angielski
Northcoast | Włoskie produkty premium

Torta alla ricotta

30.11.-0001 45 minut 4 osoby
Składniki:
  • 300 g mąki pszennej,
  • 3 jaja,
  • 200 g ricotty,
  • 100 g masła,
  • 140 g cukru,
  • starta skórka z 1 ekologicznej cytryny,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przed rozpoczęciem prac warto przesiać mąkę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenie, a także roztopić masło. Jaja ubijamy z cukrem oraz z cukrem z prawdziwą wanilią na puszystą masę. Dodajemy skórkę startą z 1 cytryny oraz masło, mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy ricottę i dalej mieszamy do połączenia się składników. Stopniowo dodajemy mąkę łyżka po łyżce, ubijając całość razem. Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Do tego przepisu wykorzystaj
Marki
Facebook Instagram