Tiramisu
03.08.2018
30 minut
4 osoby
Składniki:
Przygotowanie:
- 500 g mascarpone Nuova Castelli,
- 4 żółtka,
- 250 g podłużnych biszkoptów Vicenzi,
- 200 ml espresso Kimbo,
- 6 łyżek amaretto od Negroni,
- 6 łyżek cukru,
- kakao do posypania.
Przygotowanie:
Przygotowanie tiramisu rozpoczynamy od zaparzenia kawy Kimbo. Odstawiamy ją do wystudzenia. W tym czasie miksujemy żółtka z cukrem aż uzyskamy puszystą masę. Następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia składników.
Później przygotowujemy foremkę. Biszkopty zanurzamy w kawie wymieszanej z likierem Amaretto aż do wypełnienia dna foremki. Następnie nakładamy na to warstwę mascarpone. Na ser ponownie układamy biszkopty i kolejną porcję mascarpone. Wierzch posypujemy kakao. Tiramisu przed podaniem chłodzimy w lodówce.
Do tego przepisu wykorzystaj