język polski język angielski
Northcoast | Włoskie produkty premium

Sebadas

30.11.-0001 45 minut 4 osoby
Składniki:
  • 70 ml oliwy z oliwek Oleificio Salvadori,
  • 1 jajko,
  • 0,5 kg mąki
  • 0,5 kg sera Pecorino Agriform,
  • skórka z cytryny,
  • 70 g smalcu,
  • 70 ml wody

Przygotowanie:

Sól mieszamy z wodą, a następnie stopniowo dodajemy miksturę do mąki oraz smalec, cały czas zagniatając, aż do uzyskania jednolitej, zbitej konsystencji ciasta. Wstawiamy całość do lodówki. W międzyczasie na patelni rozpuszczamy ser Pecorino Agriform, dodajemy startą skórkę z cytryny i mieszamy. Na papierze do pieczenia, za pomocą łyżki nakładamy okrągłe kawałki rozpuszczonego sera. Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i również robimy z niego okrągłe krążki, większe niż te serowe. Całość łączymy ze sobą, ser kładziemy na ciasto i ściskamy krawędzie. Wrzucamy Sebadas na patelnię i smażymy w dużej ilości oleju. Gdy deser jest gotowy, można posmarować go miodem lub cukrem.

Marki
Facebook Instagram