gruszka z Zabaglione
30.11.-0001
45 minut
4 osoby
Składniki:
Przygotowanie:
- 4 gruszki,
- 100 g orzechów włoskich,
- 3 łyżki miodu,
- 2 łyżki rodzynek,
- ¼ łyżeczki cynamonu,
- 100 ml wina Marsala,
- 8 żółtek,
- 150 g cukru.
Przygotowanie:
Gruszki kroimy na pół, wykrawamy z nich gniazdka i lekko wydrążamy środek. Orzechy i rodzynki kroimy na drobne kawałki, mieszamy z miodem i cynamonem. Tak przygotowaną masą nadziewamy gruszki, wstawiamy je do piekarnika i pieczemy 15 minut w 200 stopniach.
W międzyczasie przygotowujemy zabaglione. Nastawiamy kąpiel wodną, następnie ubijamy żółtka z cukrem na puszystą masę i przelewamy je do miski umieszczonej nad kąpielą wodną. Dalej ubijamy i stopniowo dodajemy wino – aż do uzyskania puszystego kremu. Gotowe gruszki podajemy z sosem zabaglione.