język polski język angielski
Northcoast | Włoskie produkty premium

gruszka z Zabaglione

30.11.-0001 45 minut 4 osoby
Składniki:
  • 4 gruszki,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 łyżki rodzynek,
  • ¼ łyżeczki cynamonu,
  • 100 ml wina Marsala,
  • 8 żółtek,
  • 150 g cukru.

Przygotowanie:

Gruszki kroimy na pół, wykrawamy z nich gniazdka i lekko wydrążamy środek. Orzechy i rodzynki kroimy na drobne kawałki, mieszamy z miodem i cynamonem. Tak przygotowaną masą nadziewamy gruszki, wstawiamy je do piekarnika i pieczemy 15 minut w 200 stopniach.

W międzyczasie przygotowujemy zabaglione. Nastawiamy kąpiel wodną, następnie ubijamy żółtka z cukrem na puszystą masę i przelewamy je do miski umieszczonej nad kąpielą wodną. Dalej ubijamy i stopniowo dodajemy wino – aż do uzyskania puszystego kremu. Gotowe gruszki podajemy z sosem zabaglione.

Marki
Facebook Instagram