Cornetti - czyli włoskie rogaliki
- 500 g mąki pszennej,
- 90 g masła,
- 60 g cukru,
- 250 ml mleka,
- 30 g drożdży,
- 1 cukier z prawdziwą wanilią,
- 150 g gorzkiej czekolady.
Przygotowanie:
Podgrzewamy pół szklanki mleka (uwaga – mleko ma być ciepłe, nie gorące!), rozpuszczamy w nim drożdże oraz łyżeczkę cukru. Mieszamy mąkę z cukrami i jajami, dodajemy zaczyn, 20 g rozpuszczonego masła i pozostałe mleko. Wyrabiamy elastyczne ciasto drożdżowe i wałkujemy je w taki sposób, by uzyskać kształt prostokąta. Na 2/3 powierzchni ciasta rozsmarowujemy 70 g masła. Następnie zawijamy ciasto w taki sposób, by 1/3, suchą część założyć na mokrą, a na nią dołożyć ostatnią, trzecią część ciasta. Dzięki temu ponownie uzyskamy prostokąt, który rozwałkowujemy lekko i przekładamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie wyciągamy ciasto, ponownie rozwałkowujemy i powtarzamy procedurę zawijania na trzy (już bez dodatku masła). Gotowe ciasto przekładamy do lodówki. Cały proces powtarzamy jeszcze 3 razy – dzięki temu masło dobrze scali się z ciastem drożdżowym, a my w ten sposób uzyskamy ciasto półfrancuskie. Po ostatnim wałkowaniu odstawiamy ciasto na noc do lodówki. Rano wyciągamy je, wałkujemy i wycinamy trójkąty. Nadziewamy poszczególne trójkąciki kostkami czekolady lub konfitury, zawijamy w kształt rogala i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia na dwadzieścia minut.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy rogaliki przez 20 minut. Najlepiej smakują podawane od razu!