język polski język angielski
Northcoast | Włoskie produkty premium

Cannoli siciliani

30.11.-0001 45 minut 4 osoby
Składniki:

Cannoli:

  • 500 g mąki,
  • 120 g masła,
  • 70 ml białego wina Soave DOC od Monteverdi (lub inne białe wino),
  • 3 żółtka, 1 łyżka cukru
  • olej do smażenia.

Nadzienie:

  • 500 g ricotty Nuova Castelli,
  • 200 g kremówki 36%,
  • 150 g cukru pudru,
  • 1 łyżka skórki otartej z ekologicznej cytryny,
  • opcjonalnie: pistacje, wiórki czekoladowe i cukier puder.

Przygotowanie:

Składniki na ciasto zagniatamy, formujemy w kulkę i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, a następnie wycinamy z niego kółka o średnicy 10 cm. Kółka zwijamy (można sobie pomóc np. metalowym drążkiem) w kształt rurki. Brzegi muszą być sklejone; jeśli ciasto nie chce się trzymać, to brzeg można zwilżyć lekko wodą, by stał się bardziej lepiący. Gotowe rurki smażymy na głębokim oleju do momentu, aż rurki osiągną złocisty kolor. Gotowe odkładamy na ręcznik papierowy i odsączamy lekko z nadmiaru tłuszczu. Studzimy.

 

Do miski przekładamy ser ricotta, cukier puder oraz skórkę z cytryny. Miksujemy całość aż do połączenia składników. W drugiej misce ubijamy kremówkę na sztywną pianę i szpatułką mieszamy całość. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i nadziewamy rurki. Podajemy od razu, ponieważ rurki miękną pod wpływem kremu. Opcjonalnie można udekorować je pistacjami i wiórkami czekoladowymi oraz posypać cukrem pudrem. Część cannoli można też zamoczyć w roztopionej czekoladzie. Smacznego!

Do tego przepisu wykorzystaj
Marki
Facebook Instagram