język polski język angielski
Northcoast

Pizza z zapiekanymi pomidorami, pesto i mozzarellą

03.08.2018 30 minut 8 osoby
Składniki:

2 x 145g spodu do pizzy
2 słoiki pesto alla Genovese Sacla’
1 słoik pomiodrów suszonych Sacla’, pomidory odsączyć i pokroić na 3 części
125g mozzarelli Bardzobuona, odsączonej z zalewy, pokrojonej na plasterki
20 małych, czarnych oliwek Sacla’
Kilka świeżych listków bazylii
Garść świeżej rukoli
Oliwa z oliwek extra vergine Cirio
Sól i świeżo mielony pieprz


Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 240 ˚C. Przygotować spód do pizzy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Rozwałkować ciasto na kawałek o wymiarach 35X25 cm, brzegi lekko podnieść, tak , aby nadzienie nie wypłynęło. Ciasto przełożyć na blachę do pieczenia.Na ciasto rozprowadzić warstwę pesto , wyłożyć pomiodry i mozzarellę. Udekorować oliwkami. Przyprawić solą i pieprzem. Zapiekać w piekarniku przez 12 min, aż brzegi będą złociste, a ser rozpuści się. Pizzę podzielić na 4-6 części, przyprawić oliwą z oliwek, rukolą i bazylią.

Polecane wino: CIRO' ROSSO WYTRAWNE.

REGION CALABRIA.

Marki