język polski język angielski
Northcoast | Włoskie produkty premium

Parmigiana di melanzane

30.11.-0001 45 minut 4 osoby
Składniki:
  • 4 bakłażany,
  • 200 g sera Parmigiano Reggiano,
  • 300 ml passaty pomidorowej Cirio,
  • 300 g mozzarelli Castelli,
  • 1 cebula, garść świeżych listków bazylii,
  • 3 ząbki czosnku, oliwa do smażenia,
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Bakłażany myjemy, a następnie kroimy na cienkie plastry. Posypujemy każdy solą i odstawiamy na pól godziny – po tym czasie bakłażan powinien puścić nieco wody. Zbieramy wodę oraz sól za pomocą ręcznika papierowego – dzięki temu bakłażan nie będzie gorzki. Tak przygotowane plastry bakłażana podsmażamy na oliwie przez 2 minuty z każdej strony. Następnie kroimy cebulę oraz ząbki czosnku, na dnie garnka rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i cebulę. Smażymy przez chwilę, dodajemy passatę pomidorową i świeże listki bazylii, doprawiamy całość solą i pieprzem. Passatę dusimy przez 10 minut. Następnie wylewamy niewielką ilość passaty na dno naczynia żaroodpornego, układamy w nim plastry bakłażana, a na nie plastry mozzarelli oraz starty Parmigiano Reggiano. Dodajemy kolejne warstwy (passata, bakłażan, sery) do wykorzystania wszystkich składników. Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 30 minut

Marki
Facebook Instagram