język polski język angielski
Northcoast

Pappardelle z pesto i tuńczykiem

03.08.2018 25 minut 4 osoby
Składniki:

250g makaronu pappardelle Festaiola
2 świeże filety z tuńczyka
3 łyżki Pesto alla Genovese Sacla’
2 łyżeczki oliwy z oliwek Extra Vergine Salvadori
sok z cytryny
100g świeżej rukoli
sól morska i świeżo mielony pieprz


Przygotowanie:

Makaron ugotować w osolonym wrzątku, zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić. Łyżeczkę wody, w której gotował się makaron odlać do miseczki. Makaron podgrzać na rozgrzanej patelni, dodać łyżeczkę wody, pokrojonego w paski tuńczyka, oraz przyprawy. Śmażyć przez kilka minut. Na koniec dodać pesto i rukolę. Gotowe danie skropić oliwą extra vergine i cytryną.

Polecane wino: DOC CHARDONNAY WYTRAWNE.

REGION ALTO ADIGE.

Marki