Pappardelle z pesto i tuńczykiem
03.08.2018
25 minut
4 osoby
Składniki:
Przygotowanie:
250g makaronu pappardelle Festaiola
2 świeże filety z tuńczyka
3 łyżki Pesto alla Genovese Sacla’
2 łyżeczki oliwy z oliwek Extra Vergine Salvadori
sok z cytryny
100g świeżej rukoli
sól morska i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonym wrzątku, zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić. Łyżeczkę wody, w której gotował się makaron odlać do miseczki. Makaron podgrzać na rozgrzanej patelni, dodać łyżeczkę wody, pokrojonego w paski tuńczyka, oraz przyprawy. Śmażyć przez kilka minut. Na koniec dodać pesto i rukolę. Gotowe danie skropić oliwą extra vergine i cytryną.
Polecane wino: DOC CHARDONNAY WYTRAWNE.
REGION ALTO ADIGE.
Do tego przepisu wykorzystaj