Chianti Classico DOCG Etichetta Blu
Szczep: Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Merlot
Winifikacja: zbiór koniec września, początek października. Po trwającej ok. 10-14 dni fermentacji wino dojrzewa częściowo w dużych drewnianych „botti”, częściowo w małych barrique.
Charakterystyka: żywa, intensywna rubinowa barwa. W nosie aromaty kwiatowe, nuty czarnych wiśni i owoców leśnych, wyczuwalna mineralność. Na podniebieniu zdecydowane, świeże, bogate w mineralność, z mocną lecz nieprzesadzoną kwasowością, dominuje środkowa część smaku, w finiszu obecne nuty owocowe i balsamiczne.
Podawanie: idealne do dań kuchni toskańskiej, w szczególności do dań mięsnych z grilla ( bistecca alla fiorentina, tagliata di Chianina, bażant z truflami).
Temperatura podawania: 16-18°C
13,5% vol.
Nagrody i wyróżnienia: Tre Bicchieri Gambero Rosso 2016
Opakowanie: | 0,75l |
Smak: | Wytrawne |
Kolor: | Czerwone |
Styl: | Spokojne |