język polski język angielski
Northcoast | Włoskie produkty premium

Focaccia

30.11.-0001 60 minut 4 osoby
Składniki:
  • 400 g mąki pszennej,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 200 ml ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • sól gruboziarnista do posypania focacci,
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu,
  • czarne oliwki,
  • suszone pomidory,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

Przygotowujemy zaczyn:

W 100 ml ciepłej wody rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru, odstawiamy do wyrośnięcia. W osobnej misce mieszamy pozostałą wodę z mąką, solą i 2 łyżkami oliwy z oliwek. Dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto przez kilkanaście minut aż będzie elastyczne. Następnie odstawiamy je w misce do podwojenia objętości (będzie to trwało 1,5-2 h).

Po tym czasie ciasto wyciągamy, wyrabiamy je ponownie i odstawiamy na pół godziny. Następnie wykładamy ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakładamy na wierzch czarne oliwki i suszone pomidory, posypujemy ciasto świeżym rozmarynem oraz solą gruboziarnistą. Na koniec polewamy ciasto 2 łyżkami oliwy z oliwek. Focaccię pieczemy 20 minut w 200 stopniach.

Marki
Facebook Instagram