Chleb z pesto
- 450 g mąki pszennej,
- 1 szklanka ciepłej wody,
- ½ szklanki mleka,
- 20 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- Pesto Alla Genovese od Agnesi
Przygotowanie:
Podgrzewamy mleko (uwaga – ma być ciepłe, nie gorące!), następnie rozpuszczamy w nim łyżeczkę cukru, drożdże i łyżeczkę mąki. Zaczyn odstawiamy na około 10-15 minut aż urośnie. Po tym czasie mieszamy zaczyn z pozostałą mąką, ciepłą wodą oraz solą. Wyrabiamy ciasto przez kilkanaście minut i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę (ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość).
Następnie rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o grubości około 2 mm. Całą powierzchnię ciasta smarujemy pesto Allo Genovese. Później zawijamy ciasto w rulon i kroimy go wzdłuż. W ten sposób powinniśmy otrzymać dwa długie kawałki ciasta.
Zawijamy je ze sobą (jak warkocz) – fragmenty z pesto można wywrócić na wierzch, dzięki temu ciasto będzie wyglądało bardziej efektownie. Gotowy chleb przekładamy na blaszkę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Chleb pieczemy 25-30 minut – powinien być zrumieniony.