język polski język angielski
Northcoast | Włoskie produkty premium

Sernik korzenny

30.11.-0001 60 minut 6 osoby
Składniki:

Spód:

  • 200 g ciasteczek imbirowych Annas,
  • 50 g masła

Masa sernikowa:

  • 700 g twarogu sernikowego,
  • 3 jaja,
  • 150 g drobnego cukru,
  • 130 g śmietany kremówki 36%,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego,
  • ½ łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii.

Karmel na wierzch:

  • ½ szklanki cukru,
  • 1 duża łyżka masła,
  • ½ szklanki kremówki.

Przygotowanie:

Spód ciasta

Ciasteczka Annas przekładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Następnie mieszamy je z rozpuszczonym masłem. Gotową masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki.

Masa sernikowa

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg, jaja, cukier, kremówkę, przyprawę do piernika, budyń oraz ekstrakt z wanilii miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie całość przelewamy do tortownicy. Wyrównujemy masę i wkładamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Sernik pieczemy przez godzinę.
Jeśli chcecie uzyskać gładki wierzch, warto piec sernik w tzw. „kąpieli wodnej”.

Karmel

Cukier podgrzewamy na patelni aż zacznie brązowieć. Uwaga, podgrzewamy cukier na małym ogniu i robimy to ostrożnie – inaczej przypali się i będzie gorzki w smaku. Dopóki nie rozpuści się, nie mieszamy go, inaczej w karmelu pozostaną grudki. Następnie dodajemy masło oraz śmietankę, mieszamy całość i odstawiamy do wystygnięcia.
Na wystudzony sernik wylewamy karmel. Wierzch możemy dodatkowo udekorować orzechami i np. karmelizowanym mango

Marki
Facebook Instagram