Szaszłyki z kurczaka z pesto
3 piersi z kurczaka
9 bardzo cienkich plasterków boczku, przekrojonych na pół
4 łyżeczki Pesto alla Genovese Sacla'
2 łyżeczki oliwy z oliwek Cirio
Składniki do przygotowania dressingu:
60ml oliwy z oliwek extra vergine Cirio
2 łyżeczki białego octu winnego Cirio
1 łyżeczka Pesto alla Genovese Sacla'
100g miksu różnych sałat: rukola, lodowa
sól morska, świeżo mielony pieprz
8 patyczków do szaszłyków
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka umyć, przekroić wzdłuż na pół. Każdą połówkę pokroić na trzy mniejsze kawałki. Kurczaka posypać solą i pieprzem, obtoczyć w pesto. Owinąć w palsterki boczku. Patyczki do szaszłyków zanurzyć na kilka minut w wodzie. Na każdy patyczek nadziać 3 kawałki kurczaka. Na patelni rozgrzać oliwę, szaszłyki usmażyć na złocisty kolor, uważając, aby nie przypalić boczku.
Połączyć składniki do dressingu, dodać mieszankę sałat. Całość wymieszać. Podawać z gorącymi szaszłykami i młodymi ziemniakami lub frytkami.
Polecane wino: IGT SANGIOVESE PUGLIA WYTRAWNE.
REGION PUGLIA.