Parmigiana z bakłażanem
2kg bakłażanów
150 g cebuli pokrojonej w drobną kostkę
1,5 l przecieru pomidorowego Cirio
250g startego parmezanu Nuova Castelli
350 g sera mozzarella Bardzobuona
1 łyżeczka posiekanej bazylii
Sól
½ l oliwy z oliwek extra vergine Cirio
300 g mąki pszennej
Przygotowanie:
Bakłażana umyć i pokroić na plastry. Plastry posypać solą i odstawić na 2 godziny (w ten sposób pozbędziemy się gorzkiego płynu z bakłażana). Plastry opłuać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć mąką i usmayć na oliwie z oliwek. W oddzielnym naczyniu zeszklić cebulę, dodać przecier pomidorowy, sól. Gotować przez 5 min. W naczyniu żaroodpornym ułóżyć plastry bakłażana, rozprowadzić sos, przykryć warstwą sera mozzarella (pokrojonego w kostkę). Wierzch posypać parmezanem. W ten sam sposób przygotować kolejne trzy warstwy. Zapiekać w temp. 180°C przez 30 min. Serwować na gorąco.