Makaron z suszonymi pomidorami
- 1 opakowanie makaronu Festaiola Pappardelle 250 g
- 10 połówek pomidorów suszonych z oleju - 100 g
- 6 łyżek oleju ze słoika suszonych pomidorów
- pół szklanki wody lub bulionu
- pół szklanki śmietanki 30 % - 150 g
- 6 sporych ząbków czosnku
- 4 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka mąki pszennej
- garść listków bazylii
- 3 gałązki rozmarynu - można pominąć
- przyprawy: po szczypcie soli i pieprzu
- do podania: tarty parmezan i świeże zioła
Przygotowanie:
Makaron najlepiej jest gotować na końcu i podawać jeszcze gorący prosto z garnka, dlatego też zaczynamy od zrobienia sosu. Sześć dużych ząbków czosnku obierz i pokrój w plasterki.
Nagrzej dobrze średniej wielkości patelnię i wlej sześć łyżek oleju odlanego ze słoiczka z suszonymi pomidorami. Dodaj plasterki czosnku oraz gałązki świeżego rozmarynu. Całość podsmażaj na małej mocy palnika przez pięć minut.
Porada: Możesz śmiało pominąć dodatek rozmarynu lub też użyć świeżego tymianku.
Po pięciu minutach podsmażania usuń gałązki rozmarynu a na patelnię dodaj pokrojone drobniej połówki suszonych pomidorów. Pomidorki podgrzewaj z czosnkiem przez trzy minuty.
Kolejno dodaj też pół szklanki wody lub też bulionu warzywnego oraz cztery łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub limonki. Całość zamieszaj i wlej pół szklanki śmietanki kremówki 30 %. Sos podgrzewaj na małej mocy palnika przez pięć minut.
Pod koniec dodaj po szczypcie soli i pieprzu oraz łyżeczkę mąki pszennej. Mąkę pszenną dodajemy dla zagęszczenia sosu. Łyżeczkę mąki wsypuję na małe sitko i delikatnie potrząsam sitkiem nad patelnią. Ciągle mieszam sos i sprawdzam, czy jest wystarczająco gęsty.
Wyłącz sos i wsyp świeżo siekane listki bazylii.
Ugotowany makaron przełóż na durszlak i od razu z powrotem do garnka lub na półmisek. Makaron ma być mokry. Delikatnie wymieszaj razem makaron i gorący sos.
Całość już na talerzach posyp tartym serem Parmigiano Reggiano.
Zdjęcia i przepis pochodzą z blogu Ania Gotuje:
https://aniagotuje.pl/przepis/makaron-z-suszonymi-pomidorami?preview=true