język polski język angielski
Northcoast | Włoskie produkty premium

Makaron z suszonymi pomidorami

30.11.-0001 30 minut 4 osoby
Składniki:
  • 1 opakowanie makaronu Festaiola Pappardelle 250 g
  • 10 połówek pomidorów suszonych z oleju - 100 g
  • 6 łyżek oleju ze słoika suszonych pomidorów
  • pół szklanki wody lub bulionu
  • pół szklanki śmietanki 30 % - 150 g
  • 6 sporych ząbków czosnku
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka mąki pszennej
  • garść listków bazylii
  • 3 gałązki rozmarynu - można pominąć
  • przyprawy: po szczypcie soli i pieprzu
  • do podania: tarty parmezan i świeże zioła

Przygotowanie:

Makaron najlepiej jest gotować na końcu i podawać jeszcze gorący prosto z garnka, dlatego też zaczynamy od zrobienia sosu. Sześć dużych ząbków czosnku obierz i pokrój w plasterki. 

Nagrzej dobrze średniej wielkości patelnię i wlej sześć łyżek oleju odlanego ze słoiczka z suszonymi pomidorami. Dodaj plasterki czosnku oraz gałązki świeżego rozmarynu. Całość podsmażaj na małej mocy palnika przez pięć minut.

Porada: Możesz śmiało pominąć dodatek rozmarynu lub też użyć świeżego tymianku.

Po pięciu minutach podsmażania usuń gałązki rozmarynu a na patelnię dodaj pokrojone drobniej połówki suszonych pomidorów. Pomidorki podgrzewaj z czosnkiem przez trzy minuty.

Kolejno dodaj też pół szklanki wody lub też bulionu warzywnego oraz cztery łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub limonki. Całość zamieszaj i wlej pół szklanki śmietanki kremówki 30 %. Sos podgrzewaj na małej mocy palnika przez pięć minut.

Pod koniec dodaj po szczypcie soli i pieprzu oraz łyżeczkę mąki pszennej. Mąkę pszenną dodajemy dla zagęszczenia sosu.  Łyżeczkę mąki wsypuję na małe sitko i delikatnie potrząsam sitkiem nad patelnią. Ciągle mieszam sos i sprawdzam, czy jest wystarczająco gęsty.

Wyłącz sos i wsyp świeżo siekane listki bazylii.

Ugotowany makaron przełóż na durszlak i od razu z powrotem do garnka lub na półmisek. Makaron ma być mokry. Delikatnie wymieszaj razem makaron i gorący sos.

Całość już na talerzach posyp tartym serem Parmigiano Reggiano. 

Zdjęcia i przepis  pochodzą z blogu Ania Gotuje:

https://aniagotuje.pl/przepis/makaron-z-suszonymi-pomidorami?preview=true 

Marki
Facebook Instagram