Kokardki z fenkułem i serem ricotta
6 łyżeczkek oliwy z oliwek Extra Vergine Cirio
1 drobno pokrojona cebula
2 małe bulwy fenkułu (kopru włoskiego), pokrojonego w cienkie plastry
2 drobno posiekane ząbki czosnku
6 małych wieprzowych kiełbasek, pokrojonych w kawałki
2 opakowania pomidorów krojonych Cirio
75 ml białego wina
Skórka otarta z 1 cytryny
500 g makaronu kokardki Agnesi
4 łyżeczki starego sera parmezan Nuova Castelli
200 g sera ricotta Nuova Castelli
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej 2 łyżeczki oliwy. Dodaj cebulę, fenkuł i czosnek. Smaż przez ok. 10 min. Przełóż do oddzielnej miseczki.
Na pozostałej oliwie usmaż kiełbaski. Dodaj wino i smaż przez ok. 2 min, aż wino całkiem odparuje. Dodaj cebulę z fenkułem i czosnkiem, pomidory i skórkę z otartej cytryny. Smaż przez ok. 20 min.
Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedź go i dodaj do pozostałych składników.
Posyp serem, do każdej porcji dodaj po łyżce sera ricotta.