język polski język angielski
Northcoast | Włoskie produkty premium

Fettuccine ze świeżymi pomidorami

13.08.2019 20 minut 4 osoby
Składniki:
  • 500 g świeżych pomidorów
  • 1 duża garść liści świeżej bazylii
  • 75 ml oliwy extra vergine
  • 120 g twardego sera feta
  • opakowanie kuleczek mozzarelli w zalewie
  • kawałek Pecorino lub Parmezanu
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • 250 g opakowanie makaronu jajecznego Festaiola Fettuccine

 


Przygotowanie:
  1. Pomidory pokroić na większe kawałki, wyjąć gniazda nasienne. Pomidory przełożyć do szklanego naczynia, dodać połowę listków bazylii delikatnie ugniecionych i porwanych palcami, pół łyżeczki soli i drobno pokrojony czosnek oraz oliwę. Wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 15-30 minut.
  2. W tym czasie ugotować makaron w osolonej wodzie (gotuje się ok. 7 minut).
  3. Kiedy makaron się gotuje, przygotowujemy sery – kruszymy fetę, wyjmujemy z zalewy kuleczki mozzarelli, ścieramy na duże płatki Parmezan (lub Pecorino).
  4. Ugotowany makaron odcedzamy, mieszamy z pomidorami, pozostałą bazylią, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem i podajemy z serami. Można wymieszać sery z pomidorami, ja jednak wolę je mieć na talerzu osobno i mieszać je sama, tuż przed konsumpcją

Zdjęcia i przepis  pochodzą z blogu White Plate:

http://whiteplate.com/2019/08/makaron-na-lato/ 

Marki
Facebook Instagram