Fettuccine ze świeżymi pomidorami
13.08.2019
20 minut
4 osoby
Składniki:
Przygotowanie:
- 500 g świeżych pomidorów
- 1 duża garść liści świeżej bazylii
- 75 ml oliwy extra vergine
- 120 g twardego sera feta
- opakowanie kuleczek mozzarelli w zalewie
- kawałek Pecorino lub Parmezanu
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- 250 g opakowanie makaronu jajecznego Festaiola Fettuccine
Przygotowanie:
- Pomidory pokroić na większe kawałki, wyjąć gniazda nasienne. Pomidory przełożyć do szklanego naczynia, dodać połowę listków bazylii delikatnie ugniecionych i porwanych palcami, pół łyżeczki soli i drobno pokrojony czosnek oraz oliwę. Wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 15-30 minut.
- W tym czasie ugotować makaron w osolonej wodzie (gotuje się ok. 7 minut).
- Kiedy makaron się gotuje, przygotowujemy sery – kruszymy fetę, wyjmujemy z zalewy kuleczki mozzarelli, ścieramy na duże płatki Parmezan (lub Pecorino).
- Ugotowany makaron odcedzamy, mieszamy z pomidorami, pozostałą bazylią, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem i podajemy z serami. Można wymieszać sery z pomidorami, ja jednak wolę je mieć na talerzu osobno i mieszać je sama, tuż przed konsumpcją
Zdjęcia i przepis pochodzą z blogu White Plate:
Do tego przepisu wykorzystaj