język polski język angielski
Northcoast

MOZZARELLA BIO

Producent:
Kod produktu: 01/01/82

Nazwa „mozzarella” pochodzi od czasownika „mozzare” (rwać, szarpać) i jest związana z jedną z ostatnich faz tradycyjnego wyrobu sera - „ręcznym rozrywaniem” ciepłej masy serowej podczas której nadaje się Mozzarelli końcowy kształt.
Sposób produkcji:
- dodanie podpuszczki - zakwasza mleko
- otrzymaną masę serową rozdrabnia się na kawałki wielkości orzecha włoskiego, a następnie ogrzewa do temperatury 80-90°C
- parującą masę miesza się i ugniata tak długo aż powstanie elastyczne ciasto, z którego można wyciągać długie nitki
od ciasta odłącza się duże, jednakowej wielkości kawałki (mozzatura -odrywanie), z których formuje się różne kształty: kulki, warkocze etc.

Zadaj pytanie
Opakowanie: 125g
Do kupienia w sieciach: Carrefour E. Leclerc
Marki