język polski język angielski
Northcoast

GORGONZOLA BIO

Producent:
Kod produktu: 01/01/101

Pochodzenie gorgonzoli:
Jedna z legend głosi, że ser Stracchino stał się jednym z pierwszych na świecie serów z przerostem pleśniowym. Właściciel gospody w miejscowości Gorgonzola odkrył, że jego młody ser Stracchino po kilku tygodniach w chłodnej piwnicy stał się "niebieski". Szynkarz postanowił zaoferować ser kilku przypadkowym klientom, którzy zamiast zaprotestować, zażądali dodatkowych porcji.
Ser ten jest wytwarzany z pasteryzowanego mleka, do którego specjalnie dodaje się pleśni. Po upływie około 4 tygodni, ser nakłuwa się grubymi igłami, aby pobudzić rozprzestrzenianie się pleśni.
Gorgonzola dojrzewa od 3 do 6 miesięcy i zawiera 48% tłuszczu w suchej masie.

Zadaj pytanie
Opakowanie: 150g
Do kupienia w sieciach: Carrefour E. Leclerc
Marki