I SASSI Rosso Conero DOC
Region: Marche
Szczep: 85% Montepulciano – 15% Sangiovese
Winifikacja: Owoce oddzielone od łodyg, lekko tłoczone, następuje proces winifikacji zwany kriomaceracją, technika, która ma na celu ekstrakcję głównych aromatów owocu. Po fermentacji alkoholowej i malolaktycznej następuje dojrzewanie w zbiornikach ze stali, przez okres 4-5 m-cy.
Charakterystyka: Kolor czerwono-rubinowy z fioletowymi refleksami. W nosie charakterystyczna winna woń, z której wypływa aromat dojrzałej czereśni. Na podniebieniu wino pełne, obfite, zamknięte o dobrej strukturze.
Podawanie: Szczególnie polecane do nadziewanych makaronów, potraw z grilla, wieprzowiny, dziczyzny, duszonego mięsa. Świetne także do dojrzałych serów o mocnym smaku.
Temperatura podawania: 16-18°C
Zawartość alkoholu: 13 % vol.
Opakowanie: | 0,75 l |
Smak: | Wytrawne |
Kolor: | Czerwone |
Styl: | Spokojne |
Szczep: | 85% Montepulciano – 15% Sangiovese |